Увеличена трета сливица при децата

treta-slivitca-deca-bolnicaevropa.jpg

Увеличена трета сливица при децата

Сливиците представляват лимфоидна тъкан, чиято функция е тясно свързана със защитата на организма от инфекции, проникващи чрез вдишвания въздух или контакта с всичко, което преминава през устата. Инфекциите на горните дихателни пътища, често водят до дисфункция на Евстахиевата тръба и възпаление на средното ухо. Това е причина често хремата да е асоциирана с отит.

treta slivitca adenoidi bolnicaevropa

Наименованието „трета” сливица се отнася за хипертрофия на назофарингеалната сливица, най-често наричана аденоидна вегетация. Тя се намира на свода на носоглътката и заедно с небните сливици и езичната сливица образува защитен лимфоиден пръстен, който осъществява първична имунна защита срещу вирусните и бактериалните причинители.

Макар, че строежът на тази сливица е сходен с другите, при нейното уголемяване усложненията са различни. Те са главно от страна на дихателната система и ушите.

slivitci simptomi bolnicaevropa
Симптоми

При увеличение на третата сливица се наблюдава затруднено носно дишане, постоянна секреция от носа, а родителите съобщават за хъркане нощем, постоянно дишане на детето през устата и през деня.

Затрудненото носно дишане и следователно постоянното дишане през устата, водят често до формиране на т.нар. аденоиден фациес. Това означава, че настъпват деформации в лицевия скелет: промяна на захапката с формиране на високо „готическо“ небце, проминиране напред и изкривяване на зъбите от горната редица. Това от своя страна води до сериозни проблеми със захапката, често налагащи продължително ортодонтско лечение.

Разрастването на третата сливица в носоглътката странично често води до запушване на отворите на Евстахиевите тръби и нарушаване на тяхната функция.

Евстахиевата тръба свързва носоглътката със средното ухо и има важна задача да осигури аерацията на средното ухо (т.е. наличието на въздух в средното ухо), което е важно за доброто провеждане на звуците към вътрешното ухо.

Нарушаването на функцията на тази тръба при пациенти с голяма трета сливица води до продължителни серозни отити (наличие на серозна течност в средното ухо), което води до известно временно намаление на слуха при пациента, а продължителното нелекуване на това състояние крие рискове и за трайно намаление на слуха в бъдеще.

Други типични симптоми при увеличена трета сливица са:

• Носово говорене“ и промяна в речта (rhinolalia clausa);
• Периоди през нощта, когато дишането спира за няколко секунди (обструктивна сънна апнея);
• Кашлица;
• Лош дъх;
• Скърцане със зъби по време на сън;
• Трудна концентрация през деня;
• Занижени постижения в клас;
• Засилено слюноотделяне по време на говор;
• Шумно хранене;

Обикновено към пубертета третата сливица търпи обратно развитие и се свива.
В случаите на увеличена трета сливица, която не се повлиява от медикаментозно лечение и съществува риск за изброените по-горе усложнения, се пристъпва към оперативно лечение.

При необходимост от консултация със специалист в областта на УНГ разчитайте на екипа на МЦ Еврохелт!

☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2

Автор: Д-р Анастасия Коркова - УНГ специалист

Д-р Анастасия КорковаД-р Анастасия Коркова е специалист по УНГ болести. Осъществява диагностично-консултативни прегледи и лечение на заболявания на ушите, носа и гърлото. Професионалните ѝ интереси са в областта на отохирургията, ендоскопската хирургия на синусите, оперативното лечение при хъркане и сънна апнея, детската оториноларингология, микроларингохирургията.

Вижте повече

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени