tonzilektomiia.jpg

Възпалението на небните сливици се нарича тонзилит. Може да възникне във всяка възраст, но е най-често срещано в предучилищна възраст. Симптомите включват болки в гърлото, оточни сливици, лош дъх, висока температура. В някои случаи сливиците са толкова големи, че се допират една до друга в срединната линия- т.нар. „целуващи се сливици”. В тези случаи се наблюдава намален апетит, затруднено преглъщане, хъркане нощем.
Възпалението на сливиците се предизвиква от редица вируси и бактерии. Стрептококите предизвикват възпаление, което при липса на лечение може да доведе до сериозни усложнения върху сърцето, ставите и бъбреците.

toziliktomiya bolnicaevropaОтстраняването на сливиците (тонзилектомия) е противоречива тема и зависи от конкретния клиничен случай. Чести тонзилити, неповлияващи се от медикаментозно лечение или предизвикващи усложнения, насочват към избор на оперативно лечение.
В миналото тонзилектомията е била честа и доста травмираща операция. От една страна заради оперативната техника, от друга – поради извършването й под местна анестезия.


В днешно време операцията се прави под обща анестезия, а благодарение на развитието на технологиите, протича по-атравматично. С помощта на радиочестотна аблация(коблатор) оперативната интервенция е по-кратка и води до минимално кървене по време на операцията и след нея. Постоперативно възстановяването е по-бързо, пациентите се оплакват от по-малко болка и по-бързо се връщат към нормалната си диета и ежедневни дейности.

 

 

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени