Лифтинг конци за повдигане на контура на лицето

konci-lifting-1.png

Лифтинг конци за повдигане на контура на лицето

С годините лицето постепенно губи стегнатостта на контура си – като резултат от намаляване на обема в средната част и прогресивно засилващо се отпускане в долната част.

Един от съвременните методи за коригиране на този проблем е поставянето на лифтинг хирургични конци, които повдигат и задържат тъканите в средната част на лицето.

Лифтингът с хирургични конци е иновативен, безопасен и неоперативен метод за стягане на лицевия контур.

Процедурата е подходяща за лица от различни възрасти, които установяват отпуснатост в различни части на лицето си. Най-често това се случва след 38-40 години. Конците са био-съвместими (безопасни за човешкото тяло) и био-резорбируеми (разграждат се напълно в човешкия организъм) за период до 2 години след поставянето им.

Използването на тези конци може да постигне повдигане на отпуснатите части на лицето, да подобри стегнатостта на тъканите и да коригира линията на лицевия контур. Биоразграждането на конците настъпва за период от 6 до 9 месеца. През това време тялото е изработило мрежа от колаген и еластични влакна около поставените конци, затова ефектът продължава да се наблюдава между 12 и 18 месеца.

lifting konci povdigane kontur na liceto bolnicaevropa

Как протича процедурата?

В началото на процедурата кожата се обезболява чрез инжектиране на анестезиращ разтвор в точките на убождане. Това намалява неприятното усещане по време на процедурата и я прави практически безболезнена.

Следва прецизно почистване на частта от лицето, в която ще бъдат поставяни конците. Същите се поставят след пробождане с водещите игли, които определят както мястото на влизане и излизане на конеца, така и дълбочината, на която ще бъде имплантиран. След правилното позициониране на конеца следва механичното лифтиране на тъканите спрямо конеца. Процедурата завършва с почистване на кожата.

Продължителността на процедурата е 30-45 минути. Резултатите са видими веднага след поставянето на конците (на 10-тата минута се вижда около 20-30% от крайния резултат) и се подобряват значително през следващите 2-3 седмици, като максималният ефект се вижда след 2-3 месеца.

 

Възможни нежелани реакции

Най-често наблюдаваните странични реакции след поставяне на хирургичните конци са посиняването веднага след процедурата. Възможно е хематом да се появи 2-3 дни след поставяне на конците. Обичайно резорбирането на синината става за период от 3-10 дни в зависимост от големината на травмирания съд и големината на засегнатата зона. При по-голям хематом е възможно да има и лекостепенно подуване на зоната. Възможно е прилагането на различни локални средства за намаляване на посиняването, в случай, че настъпи такова.

Друг често наблюдаван страничен ефект от поставянето на лифтинг конци е набирането на преди това отпуснатата кожа около самия конец. То се вижда веднага след процедурата и се отпуска за 2-3 дни, след което кожата възстановява напълно нормалната си еластичност и структура.

 

Препоръки след процедурата

Непосредствено след процедурата е добре да се намали двигателната активност на лицето. Препоръчва се да се намалят гримасите на лицето, които изразяват силни емоции – бурен смях, плач и т.н. Не е препоръчително да се отхапват големи хапки храна, особено твърди храни като ябълки, круши и др., което би водило до разтягане на лицевата мускулатура.

Желателно е въздържането от фитнес и др. спортни занимания за период от 3-5 дни до пълното възстановяване на травмата на тъканта и фиксирането на конците в нея.

Лифтингът с конци е неоперативна процедура.

Тя не е заместител на хирургическия лифтинг и се прилага при лица с начално до умерено отпускане на кожата. Препоръчва се при хора, които не желаят оперативни интервенции, но не харесват лицевия си контур и целят постигането на умерено повдигане на лицето.

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени