Защо хъркаме и как да се справим с този проблем?

zashto-hyrkame-prichini-bolnicaevropa.jpg

Хъркането често се възприема като дразнещ звуков феномен, нарушаващ семейната хармония вкъщи или поставящ ни в комични ситуации на обществени места. Подценяването на сериозността на проблема обаче може да доведе до влошаване качеството на живот и до сериозни последици за организма.

Механизъм

Хъркането възниква, когато се затрудни преминаването на въздуха през горните дихателни пътища. Наличието на такава пречка води до завихрянето на въздушния поток и вибриране на околните меки тъкани, което създава характерния звук. По време на сън тонусът на мускулите на небцето, езика и фаринкса се отпускат, а това води до стесняване на пътя на вдишания въздух.

Какви са причините за хъркането? По време на сън мускулите на мекото небце, езика и гърлото се отпускат и причиняват стесняване и блокиране на въздушния поток. Докато дишате, мекото небце и мъжеца вибрират в задната част на гърлото ви и предизвикват така характерния звук при хъркането.

Причини

Преминаването на въздушния поток допълнително може да бъде възпрепятствано от наличието на изкривена носна преграда, хроничен хипертрофичен ринит, увеличени сливици, хроничен риносинузит. При децата най-честата причина е наличие на аденоиднавегетация (увеличена трета сливица).
При хора с наднормено тегло хъркането е по-често срещано, поради повишеното количество мастна тъкан в областта на гърлото и шията, стесняваща горните дихателни пътища.
Други причини за хъркането са тютюнопушенето, употребата на алкохол или сънотворни преди лягане, които водят до допълнително отпускане на мускулатурата на небцето и езика.

zashto hyrkame umora bolnicaevropa

Симптоми

Наред с дискомфорта, който създава на партньора си, хъркащият човек изпитва дневна сънливост, умора, трудности при концентрация, сутрешно главоболие. Това от своя страна води до намалена трудоспособност, а намаленото внимание понякога и до пътни инциденти.
Когато хъркането е съпроводено с паузи в дишането по време на сън е възможно да говорим за синдром на обструктивна сънна апнея. Спирането на дишането за секунди до минути по време на сън води до периодични събуждания през нощта и непълноценен сън. Кислородният глад, на който е подложен организмът, може да доведе до увреждания на други органи и системи в организма.

 

Изкривена носна преграда и затруднено носно дишане

Лечение

Лечението зависи от причината за хъркането и може да варира от промяна в позицията на тялото по време на сън до хирургична намеса. Например при наличие на изкривена носна преграда, лечението е оперативно: Премахва се изкривената част на хрущяла и носната преграда се фиксира в срединно положение.


Намаляването на обема на долните носни конхи чрез радиочестотен електрод подобрява носното дишане при хроничен хипертрофичен ринит. Корекцията може да се извърши под местна анестезия и има чудесен ефект.

Такива оперативни интервенции се извършват ежедневно в болница „Европа“ и имат отлични резултати.

 

 

 

 

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени