Поставяне на дермален филър. Особености на процедурата.

shutterstock_276061070.jpg

Поставяне на дермален филър. Какви са особеностите на процедурата?

Дермалните филъри или попълващи вещества са продукти, които се инжектират в кожата и подкожните тъкани за намаляване на видимите линии и бръчки и възстановяване на загубени обеми на лицето. Известни са както под името „филъри“, така и като „временни попълващи средства“ или „дермални импланти“. Прилагат се и в областта на лицето, и в зоните на деколте, шия, ръце и по-рядко в други кожни области.

Най-често третираните кожни зони са: устни, назо-лабиални гънки, гънки около устата, бръчки по челото и между веждите. През последните години дермалните импланти се прилагат и за скулптуриране на лицето чрез възстановяване на загубени лицеви обеми, т.е за оформяне на скули, брадичка и лицев овал.

Съществуват два вида вещества с временен попълващ ефект върху кожата:

  1. Хиалуронова киселина – има способността да придава значителен обем при инжектиране в кожата и попълва видимите линии и бръчки.
  2. Колагенови стимулатори (колаген-стимулиращи вещества) – при инжектирането им в кожата се активира процес на активация на образуването на нов колаген. В резултат на прилагането им се получава нова, свежа и по-устойчива съединителна тъкан в подкожните слоеве, уплътняват се тъканите и се постига по-стегната, плътна и здрава кожа.

Най-често инжектираното с естетична цел вещество е хиалуроновата киселина. Тя има възможността от една страна да попълва липсващите обеми на кожата, а от друга да попълва липсващата хидратация на кожата.

Какво представлява процедурата?

В деня на процедурата в клиниката се извършва обезболяване на кожната зона, която ще бъде третирана. След първоначално почистване на кожата с мек почистващ продукт върху нея се нанася обезболяващ крем. Върху крема се поставя прозрачно фолио, при което се образува т.нар. „оклузивна превръзка”. Това дава възможност за по-бързото настъпване и по-голямата продължителност на обезболяващия ефект на крема и намаляването на болезнеността на процедурата.

След постигане на обезболяването се поставя филъра. Това може да стане или с остра игла чрез поредица от отделни инжектирания или като се използва канюла (по-дълга игла с тъп връх) която намалява травмирането на тъканите. Избора на средството за инжектиране зависи както от зоната на инжектиране и дълбочината на която трябва да се приложи продукта, така и от опита на инжектиращия дерматолог специалист.

Плазмотерапията или Platelet Rich Plasma (PRP) използва собствената лечебна сила

Какви са предимствата на процедурата?

  • Бързо приложение – отнема до 30 минути след постигане на ефекта на обезболяване
  • Незабавно настъпване на очаквания резултат – в момента, в който станете от стола на дерматолога, вече ще бъдете с променено според Вашите очаквания лице – с уголемени устни или попълнени бръчки и гънки
  • Изключително кратък възстановителен период – зачервяването, което остава след инжектирането на хиалуроновата киселина е съвсем краткотрайно и отминава за период до 2 часа дори и при хора с чувствителна кожа. Това означава, че можете да направите процедурата дори по време на обедната си почивка, след което да се върнете и продължите работния си ден
  • Продължителност на постигнатия ефект – продължителността на ефекта след инжектиране на филъра зависи от вида, качеството и количеството на използвания продукт, както и от мимическата активност на лицевите мускули. Тя варира от 4-6 месеца до повече от година.
  • Естествена и безопасна процедура с малък риск от нежелани реакции

 

Кога е подходящо да се приложат дермалните филъри?

Поставянето на временни дермални попълващи средства е подходящо за всички, които искат да придадат форма и обем на устните си, да попълнят хлътвания в областта на лицето – в зоната на назо-лабиалните гънки или гънките под устните ъгли към брадичката, както и в областта под очите, да уголемят скулите и ли да попълнят бузите си. Хиалуроновите филъри са и едно от средствата, подходящи за цялостно скулптуриране на кожата на лицето – за уголемяване на скулите и попълване на хлътнали бузи, слепоочни области и брадичка.

dermalni filyri bolnicaevropa

Съществуват ли противопоказания за поставяне на дермален филър?


Едно от абсолютните противопоказания за осъществяване на процедурата е известна повишена чувствителност към хилуроновата киселина. Сред относителните противопоказания за поставяне на филър е локалната инфекция – бактериална или вирусна. В случай, че имате нараняване на кожната повърхност е добре да се проведе лечение и пълно възстановяване на кожата преди пристъпване към процедурата.

Наличието на херпес на лицето или в близост до него също е временно противопоказание за осъществяване на процедурата. В случай, че имате активен херпес е добре да отложите процедурата до пълното зазряване на разранения участък.

Съществуват ли различни видове филъри?

Временните дермални импланти, базирани на приложението на хиалуронова киселина, могат да имат различна плътност и съответно на това се прилагат в различни лицеви области за коригиране на различни дефекти.

Най-фините дермални импланти се използват за коригиране на фините линии и бръчки в областта на очите, шията и челото. Те се поставят съвсем повърхностно и постигнатият ефект има по-малка продължителност.

При коригиране на назо-лабиални гънки и гънки в областта на брадичката, както и при подобряване контура на устните се използват средни по плътност дермални импланти. Обичайно за тези областти се прилага по-еластични продукти, поради по-активното движение в тези зони.

Най-плътните дермални филъри се използват за попълване на много дълбоки назо-лабиални гънки, като могат да се приложат и в областта на скулите и брадичката за придаване на обем.

При някои филъри към хиалуроновата киселина е добавен и обезболяващ агент – най-често лидокаин, което намалява болката и дискомфорта от инжектирането на продукта в кожата. В случай на алергия към обезболяващия агент този продукт не може да бъде инжектиран поради риск от настъпване на остър алергичен шок.

Дермален филър, хиалуронова киселина, колагенови стимулатори
Какви са възможните рискове на процедурата?

Най-честите усложнения от инжектиране на филъри са локалното посиняване. То се случва по-често при по-добре кръвоснабдени области като тази около устата, но може да се наблюдава навсякъде, когато кожата подлежи на убождане. Рядко кръвонасяданията са съпроводени и с подуване на околната тъкан.
При неспазване на хигиенните изисквания е възможно да настъпи бактериално замърсяване на дълбоките слоеве на кожата и да се развие възпаление, проявено със зачервяване и подуване. Друго възможно усложнение на процедурата е формирането на гранулом на мястото на убождането.

Възможно е при инжектиране на филър директно в кръвоносен съд да настъпи неговото запушване. Това се приема за най-сериозното усложнение от прилагането на временни попърващи средства, настъпва рядко, но въпреки това е добре човек да е запознат с него и риска да бъде обсъден с лекаря преди процедурата.

 

Необходима ли е предварителна подготовка за процедурата?


Инжектирането на временни дермални попълващи средства не изисква специална подготовка. В случай, че кожата има тенденция за лесно образуване на синини при удар или убождане може да бъде подготвена за процедурата чрез нанасяне на крем, съдържащ витамин К или друг, намаляващ склонността към посиняване ефект. За целта е добре да се консултирате с лекар предварително.

Необходими ли са специфични грижи за кожата след процедурата?


Инжектирането на временни дермални филъри в кожата изисква определени грижи за третирания участък. В деня на манипулацията ще получите указания от лекаря как да се грижите за кожата си по време на възстановителния период. Ще разберете дали трябва да правите масаж на третираните области. През първите дни след процедурата трябва да продължите да нанасяте крем за намаляване на риска от поява на синини.

Добре е да се въздържате от процедури с топлинен ефект за 14 дни след поставянето на филър в кожата.

Инжектирането на хиалуронови дермални импланти може да се комбинира с поставяне на ботулинов токсин /ботокс/ и различни типове лазерни процедури за постигане на оптимален естетичен резултат, но точната последователност на процедурите трябва да бъде определена от лекуващия Ви лекар.

👨‍⚕️👩‍⚕️ Консултирайте се с нашите специалисти дерматолози, за да обсъдите дали са подходящи за Вашата кожа и за да получите повече информация за самото им приложение.
☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени