Изкривена носна преграда и затруднено носно дишане

septoplastika-izkrivena-nosna-pregrada-bolnicaevropa.jpg

Изкривена носна преграда и затруднено носно дишане

Изкривената носна преграда е често срещан проблем, водещ до затруднено носно дишане.

Девиацията на преградата може да бъде вродено състояние или да се получи в следствие на травма. Изкривяването на носната преграда на една страна води до стесняване на едната носна половина и усещане за затруднено дишане от същата страна.

Като компенсаторен механизъм в другата носна половина долната носна раковина увеличава своите размери, което затруднява дишането и в другата носна половина.

Изкривена носна преграда и затруднено носно дишане

Изкривената носна преграда често води до хъркане нощем и до синдром на обструктивна сънна апнея. Последният се характеризира с периодично намаляване и спиране на въздушния поток през носа и устата по време на сън, което води до прекъсване на съня.

Тези периодични събуждания водят до усещането за дневна сънливост и трудна концентрация. При силно изразено изкривяване може да се наблюдава и нарушение или загуба на обонянието. Медикаменти под формата на капки и спрейове за нос водят до временно подобрение на състоянието, а спирането на приложението им възобновява оплакванията.

Лечението на този проблем е оперативно. Хирургичната интервенция се нарича септопластика.

septoplastika nos bolnica evropa


След малък разрез в предната част на носната преграда се коригира нейното положение в срединната линия.
При наличие на деформация и на външния нос операциите могат да се комбинират в риносептопластика. При тази хирургична интервенция се извършва коригиране както на девиирания септум, така и на външните деформитети на носа.


И при двете оперативни интервенции се правят само вътрешни разрези, възстановяването е бързо, а резултатите са отлични.

🏥Болница Европа и МЦ Еврохелт разполагат с екип от висококвалифицирани специалисти в различни области на медицината с дългогодишен професионален опит. За запазване на час за консултация с УНГ специалист.
Потърсете ни за запазване на час:
☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени