Епикутанно тестуване за контактни алергени

epikutanno-testuvane-patch-test-bolnica-evropa-1200x1804.jpg

Епикутанно тестуване за контактни алергени

Контактната алергия на кожата (алергичен контактен дерматит) е заболяване, което се причинява от допира на различни вещества до кожната повърхност и към които организмът ни вече е изградил чувствителност. Дразненето на алергена върху кожата води до сърбеж, парене. Тези субективни оплаквания нарушават бариерната функция на кожата, която се зачервява, появява се оток, може да има мехури, сухота, загрубяване и залющване.

Епикутанно тестуване може да се прилага на всички пациенти, при които има съмнение за контактна алергична изява – пациенти с екземи на ръцете, ходилата, дерматит на клепачите и др.

Епикутанното тестуване за контактни алергени дава информация към кои вещества организмът проявява кожна алергична реакция. Резултатите биха Ви били полезни, за да избягвате допир с установените вещества и да превантирате алергичен отговор.

🔍 Изследването се провежда чрез серия от алергени, подбрани според бита и работната среда в съответния район на живот, в който се провежда тестът. В нашата страна се използва стандартизирана Европейска серия за тестуване, която се прилага в МБАЛ „Европа“ от ⭐️ доц. Валентина Брощилова ⭐️ – специалист в областта на дерматовенерологията и хистопатологията.

Потърсете ни за превантивна грижа и запазване на час за консултация при дерматолог специалист.
☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2
https://bolnicaevropa.bg/

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени