Старчески петна след 40 годишна възраст

starcheski-petna.jpg

Защо се появяват старчески петна след 40 годишна възраст?

Соларните пигментации или т.нар. „старчески петна“ или „слънчеви петна“ представляват малки зони с потъмняване на кожата, които се дължат на прекомерно излагане на слънце и в някои по-редки случаи на генетично предразположение.

🔍 Обикновено тези петна се появяват при хора на възраст над 40 години, а като локализация се наблюдават в областта на лицето, шията, деколтето, раменете, предмишниците и ръцете, тъй като това са зоните, които най-често са изложени на въздействието на слънчевите лъчи. Това въздействие причинява повишаване производството на меланин, който отговаря за цвета на кожата.

Определени разновидности, като меланомата (вид рак на кожата) може да носят риск за живота. Ако имате притеснения във връзка с пигментни петна по кожата си – ако се променят по форма, размер или цвят, или ако имате сърбеж или кървене – е важно да се консултирате с лекар.

Старческите петна могат да бъдат премахнати изцяло като лечението най-често се осъществява чрез лазери, с пилинги, с течен азот, кремове или със специални мезотерапии за пигментации.
❗️ Освен лечението е важно да се обърне внимание и на правилната профилактика, която е свързана с протекция от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Може да запишете час за консултация при наш специалист – дерматолог, с когото да обсъдите най-подходящия метод за лечение при Вашия случай.

☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2
🌐https://bolnicaevropa.bg/

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени