Какво е „кръстосана алергия“?

krystosana-alergiya-bolnicaevropa.jpg

Какво е „кръстосана алергия“?

➡️ Често при хора с поленова алергия може да възникне и т.нар. „кръстосана реакция“, която се изразява в алергичен отговор и към някои плодове и ядки. Белтъчините, които съдържат полените, могат да бъдат същите или сходни с тези в други растения, които се консумират като храна, което предизвиква една и съща алергична реакция на имунната система.

Кои са храните, при които най-често може да възникне кръстосана алергия? 🍑🍒🍓

➡️ Това са любимите ни костилкови плодове през лятото, като например: праскова, череша, кайсия, а също така и ягоди, малини могат да доведат до поява на сърбящ обрив по тялото, подуване на езика и стомашно-чревно разстройство.

Лечението включва прием на антихистамини и прилагане на назални деконгестанти. По преценка на лекаря може да бъде назначено и тестуване при алерголог, за да се установят точните причинители на алергията и да бъдат избягвани доколкото е възможно.

Ако имате някои от изброените симптоми и не сте сигурни дали те се дължат на алергична реакция, може да направите консултация със специалист в областта на УНГ заболяванията в Болница Европа.

☎️ За повече информация и записване на час за консултация можете да се обадите на тел. 0888994776

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени