Доколко сериозен проблем е хъркането?

hyrkane-bolnica-evropa.jpg

Доколко сериозен проблем е хъркането?

Какво представлява хъркането? Хъркането се появява, когато въздушния поток от устата и носа насочен към белите дробове, предизвиква вибрации в тъканите на гърлото по време на сън. Тези вибрации произвеждат силен, стържещ и неприятен звук, който може да бъде причина за разстройство на съня на вас, но най-вече на вашия партньор. Вие може да не знаете, че хъркате, но партньорът ви се събужда от „пронизителния“ шум.

Какви са причините за хъркането?

По време на сън мускулите на мекото небце, езика и гърлото се отпускат и причиняват стесняване и блокиране на въздушния поток. Докато дишате, мекото небце и мъжеца вибрират в задната част на гърлото ви и предизвикват така характерния звук при хъркането.

Сливиците, както и „третата сливица“ също вибрират и допълнително спомагат за стесняването на въздушния поток.

Вие не хъркате, когато сте будни, защото мускулите на гърлото поддържат тъканите в задната част на устната кухина в нормален тонус. Само по време на сън тези тъкани се отпускат и колабират и причиняват хъркане.

Най-чести причини са заболявания на носа (носни полипи, изкривена носна преграда, хипертрофирали носни конхи, алергични заболявания на носоглътката), уголемените сливици, трета сливица, езична сливица и физиологични аномалии на мекото и твърдо небце.

Допълнителни фактори, подпомагащи хъркането са:

  • наднорменото тегло,
  • злоупотреба с алкохол и цигари,
  • антидепресанти и
  • заболявания на централната нервна система.

Какви са усложненията при хъркането?

Продължителното хъркане, без ненавременно изясняване на причината и започване на подходящо лечение, води до повишаване в най-голяма степен на рискове от развитието на сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане), чести остри и хронични заболявания на дихателната система, сънна апнея, неработоспособност и сънливост през деня, опасност при шофиране, както и сериозни разтройства при съжителството ни с избрания от нас партньор.

Какво да предприемем?
Потърсете незабавно компетентен УНГ специалист, занимаващ се с проблемите на хъркането и сънната апнея. Само така ще получите навреме точната диагноза и подходящото за Вас лечение.

☎️ За повече информация и записване на час за консултация можете да се обадите на тел. 0888994776

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени