Болница „Европа„

НОВИНИ

blefaroplastika-dr-ganashev-1200x676.jpg


Как блефаропластиката подмладява лицето

Блефаропластиката или пластиката на клепачите е една от най-популярните оперативни интервенции сред жените и мъжете и има за цел да освежи вида на лицето, чрез отстраняване на излишната кожа (дерматохалаза), мастна тъкан, в някои случаи и мускулна тъкан от областта на клепачите.
blefaroplastika podmladyavane bolnicaevropa

Как блефаропластиката ще се отрази на външността ми?

Резултатите от блефаропластиката са в същността си сходни, но зависят от индивидуалните анатомични особености на пациента и това каква е степента на изразеност на находката.

Може да се обобщи, че процедурата води до значително подобрение във вида и изглаждане на неравностите по и около клепачите, като намалянето на пълнотата в зоната разкрива по-добре окото и костната структура и осигурява по-свеж и младежки вид.

Премахвайки елементите, които хората възприемат като последици от стареенето, пациентите възприемат себе си като по-млади.

Важно е да се отбележи какви могат да са реалистичните очаквания от оперцията. Тя не премахва „пачия крак” или други бръчки в областта на лицето, няма капацитет повдигне птозирани вежди или (приложена в разумни граници) да промени расовите характеристики на окото. Долната блефаропластика не може да повлияе черните кръгове и тъмните пигментации около очите или напълно да заличи т.нр. „фестони“ (зависнала и отпусната кожа в горната част на скулата).


Видове блефаропластика на клепачи


Блефаропластика на горен клепач

Блефаропластика на горен клепач

Тя по правило е по-щадящата от двете разновидности заради (най-често) по-малката по обем намеса. Достъпът е през кожата на клепача, по предварително разчертани граници. След края на процедурата шевната линия остава зад клепачната гънка и е практически невидима.

Може да се извърши отстраняване само на кожа, на кожа и част от m.orbicularis oculi (в частта му на горния клепач), както и в комбинация с отваряне на септума на клепача и тримиране на супраорбиталните мастни тъкани.

Последната част трябва да се извърши консервативно, в противен случай се рискува прекалено „изпразване“ на клепача, което при мъже може да доведе до феминизация на погледа, а при жени – до „старчески и болнав поглед“.

Може да се комбинира с латерална кантопексия, която леко да промени вида на клепачната цепка, но също трябва да се прилага консервативно за да се съхрани максимално естествения за расата вид на окото. Резултатите са видими веднага след операцията, макар и на фона на настъпилата оточност в зоната. Тя най-често продължава 3-4 дни, но е възможно да продължи и около седмица. При нормални условия и добра хемостаза, ехимозите (посиняването) са по-рядки и ако настъпят, са малки по площ. Конците се свалят на 5-7 ден.


Блефаропластика на долен клепач

Блефаропластика на долен клепач

По-сложната по същност и техническо изпълнение от двете клепачни пластики заради по-комплексната анатомия и зависимост между структурите.

Може да се извърши с транскутанен и трансконюнктивален достъп като последната се прилага основно в случаи, в които се налага само тримиране на инфраорбиталните мастни възглавнички при по-млади пациенти с наследствено псевдохерниране и пълнота на клепача. В случаите, в които се налага отстраняване на кожа, по правило се използва транскутанния достъп.

Разрезът се извършва по цилиарния ръб (линията на миглите) или на 1-1.5мм под него и може да се разшири след латералния кантус в случаите, в които имаме много излишна кожа и за предотвратяване на „прищипване“ в края на шевната линия.

Както при горната блефаропластика и тук може да се отстрани само кожа, кожа и част от m.orbicularis oculi или комбинация от двете с тримиране на инфраорбиталните мастни възглавници.

Отново – последната част се извършва консервативно не само от естетични съображения, но и заради опасност от нарушаване на амортисьорната функция на тези структури, което да доведе до „пропадане“ на очната ябълка, последиците от което могат да бъдат тежки.


Комбинирана блефаропластика

Комбинирана блефаропластика

Комбинираната или т.нар кръгова блефаропластика включва едновременна корекция на долния и горния клепач по описаните начини, като подходът, обемът е техническото изпълнение са спрямо индивидуалните нужди на пациента.


Кантопластика

Кантопластика
Кантопластика

Латералната кантопластика е хирургична техника, която може да се извърши като самостоятелна операция и в козметичния си аспект цели повдигане на външните ъгли на очите и придаване на екзотичен, бадемовиден вид на окото.

Наричана още „лисичи очи“. Извършва се през малък разрез в областта на латералния кантус и в същността си представлява релативно преместване на точката на инсерция към костта на латералните кантални сухужилия.


Попълване на орбиталната зона

Попълване на орбиталната зона

Добавянето на обем в зоната се извършва най-често с ниско хидрофилни хиалуронови гелове или обработена собствена мастна тъкан (липофилинг) Най-често нужда от попълване има т.нр „слъзна падина“ и депресията по хода на долния орбирален ръб.

Възстановяването на обема в зоната води до значително освежаване на вида на лицето и премахване на един от основните признаци на стареене. Заради тънките кожа и подкожие в тази област попълването се извършва на ниво „периост“, целящо осигуряване на по-добро тъканно покритие за максимално естествен вид. Изввършва се с игла или канюла и резултатите са видими веднага след процедурата.


Често задавани въпроси за блефаропластиката


  • Какъв е периода на възстановяване?
Какъв е периода на възстановяване?

Наблюдава се значителна индивидуалност в темповете на възстановяване, но най-често между 5 и 10 дни, като сроковете са чувствително по-кратки за горната блефаропластика. През този период пациентите са изцяло активни и способни да извършват ежедневните си дейности.

Препоръчва се умерен двигателен режим, без тежки натоварвания, да се избягват силно запрашени и влажни среди и редовната употреба на предписаните медикаменти и спазване на препоръките на оператора.

  • Колко забележими ще бъдат белезите след блефаропластика?
Колко забележими ще бъдат белезите след блефаропластика?

Наблюдава се значителна индивидуалност в темповете на възстановяване, но най-често между 5 и 10 дни, като сроковете са чувствително по-кратки за горната блефаропластика. През този период пациентите са изцяло активни и способни да извършват ежедневните си дейности.

Препоръчва се умерен двигателен режим, без тежки натоварвания, да се избягват силно запрашени и влажни среди и редовната употреба на предписаните медикаменти и спазване на препоръките на оператора.

  • Кога ще започна да изглеждам нормално и ще мога да ходя на работа?
Кога ще започна да изглеждам нормално и ще мога да ходя на работа?

Има известни индивидуални особености, но по правило видимите последици от операцията изчезват за около 10 дни.

  • Ще мога ли да нося очила и контактни лещи веднага след блефаропластика?
Ще мога ли да нося очила и контактни лещи веднага след блефаропластика?

Очила могат да се носят веднага. Препоръчително е контактните лещи да не се поставят веднага след операцията.

  • Колко скоро мога да се върна на работа?
Колко скоро мога да се върна на работа?

Ако работния процес не е свързан с тежко физическо натоварване, работа в замърсена среда или контактуване с клиенти лице в лице – буквално на следващия ден.

Автор: Д-р Никола Ганашев – хирург – хирургия лице и шия
Д-р Никола Ганашев е хирург оперативни и неоперативни пластично-възстановителни процедури в областта на лицето, шията и главата.
Д-р Никола Ганашев

tonzilit-bolnicaevropa.jpg

🍂❄ Променливото време не се отразява добре на детския организъм и е предпоставка за възпаление на гърлото при децата. Най-честата причина за подуването на сливиците са вирусните инфекции като тези, които причиняват обикновените сезонни настинки.
Тонзилитът е възпаление на небните сливици, което може да възникне на всяка възраст, но най-често се среща при деца в предучилищна възраст.
Симптомите включват болки в гърлото, оточни сливици, лош дъх, висока температура, а в някои случаи, когато сливиците са силно увеличини се наблюдава намален апетит, затруднено преглъщане, нощно хъркане.
Тонзилитът може да се лекува медикаментозно или оперативно – чрез тонзилектомия. Тя се налага в случаите, когато възпалението не се поддава на консервативното лечение и когато възникват чести усложнения. Решението кое лечение да бъде предприето изисква съобразяване с всеки индивидуален случай.
Благодарение на напредъкът на технологиите оперативната интервенция се извършва чрез радиочестотна аблация (коблатор), което я прави по-кратка и води до минимално кървене по време на операцията и след нея и до по-бързо възстановяване.
При необходимост от консултация със специалист в областта на УНГ разчитайте на екипа на МЦ Еврохелт!
☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2

krioterapiya-bolnicaevropa.jpg

Терапията с течен азот или криотерапия се използва при наличие на:

🔹брадавици
🔹доброкачествени кожни тумори (себорейни брадавици, фиброми)
🔹преканцерози
🔹злокачествени тумори (базоцеллуларен карцином, спиноцеллуларен карцином- начални форми)
различни хемангиоми с по-малки размери
🔹телеангиектазии
🔹мазоли
🔹ксантелазма
🔹акне
🔹розацея
🔹алопеция ареата
🔹келоиди
🔹други

🔎 Течният азот е прозрачна течност без цвят и мирис, която при изпаряване се охлажда до температура -195,75 °С при нормално атмосферно налягане. Принципът, на който работи терапията, е деструкция на обработените образувания, които се цели да бъдат отстранени. Криотерапията може да се прилага еднократно или неколкократно в зависимост от причината, която налага използването й.

☑️ Широкото приложение на криотерапията в дерматологията се дължи на високатата терапевтична активност, леснoто приложение и добрите резултати, които постига.

👨‍⚕️👩‍⚕️ Консултирайте се с нашите специалисти дерматолози, за да обсъдите дали са подходящи за Вашата кожа и за да получите повече информация за самото им приложение.
☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2

shutterstock_276061070.jpg

Дермалните филъри или попълващи вещества са продукти, които се инжектират в кожата и подкожните тъкани за намаляване на видимите линии и бръчки и възстановяване на загубени обеми на лицето.


bezplatni-profilaktichni-pregledi-rak-na-gyrdata-bolnicaevvropa.jpg

За поредна година МБАЛ Европа и МЦ Еврохелт се включват в инициативата за борба с рака на гърдата. Организират се прегледи с цел профилактика и ранно диагностициране на рака на гърдата, разбирайки голямото значение на превенцията, заставаме зад мотото: „Ключът към успешното лечение на рака на гърдата е ранната диагностика“.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Първите симптоми често остават незабелязани, поради което скринингът е важен. В мнозинството случаи се установява първично с напипване, което прави и самоизследването изключително важно.

Безплатните профилактични прегледи за рак на гърдата ще се извършват от д-р Никола Ганашев на 19 октомври от 12:30 часа – 17:00 часа. с предварително записване на тел: +359888 994776

Открит навреме, ракът е лечим!

За поредна година МБАЛ Европа и МЦ Еврохелт се включват в инициативата за борба с рака на гърдата. Организират се прегледи с цел профилактика и ранно диагностициране на рака на гърдата, разбирайки голямото значение на превенцията, заставаме зад мотото: „Ключът към успешното лечение на рака на гърдата е ранната диагностика“.

 


skener-klinichna-pyteka-bolnicaevropa-e1696229749578.jpg

МБАЛ Европа и МЦ Еврохелт работят с НЗОК и всички пациенти, които имат направлениe за компютърна томография (скенер), издадено от лекар специалист

МБАЛ Европа и МЦ Еврохелт работят с НЗОК и всички пациенти, които имат направлениe за компютърна томография (скенер), издадено от лекар специалист (бл. МЗ-НЗОК No 4), могат да направят назначеното изследване, след предварително запазен час на тел. +359 888 994 776 /email: [email protected].

Ако по преценка на лекаря е необходимо прилагане на контрастна материя, за да се получи важна допълнителна информация, моля, обърнете внимание, че НЗОК не заплаща стойността на контрастната материя.


dete-sluh-bolnicaevropa-1200x800.jpg

Има ли Вашето дете нарушение на слуха?

 

Нарушенията на слуха представляват намалена или липсваща способност за възприемане на околните звуци. Те могат да бъдат, засягащи както едното, така и двете уши. Могат да бъдат вродени (т.е. детето да е родено с намаление на слуха) или придобити (да е възникнало известен период след раждането).

Разделят се още на:

  1. Проводни /кондуктивни/ – представляват нарушение в предаването на звука от външния слухов канал до вътрешното ухо. Най-често се дължат на хронични или остри инфекции на средното ухо или вродени малформации (свързани с нарушение в развитието на ушната мида, ушния канал и структурите на средното ухо),
  2. Невросензорни – дължат се на увреждане на вътрешното ухо или на слуховия нерв. Разграничават се периферна и централна сензорна глухота. Периферната предполага нарушения във вътрешното ухо и слуховия нерв по цялата му дължина. Централната се изразява в увреждане на слуховите центрове.
  3. Комбинираното намаление на слуха представлява увреждане, характеризиращо се както с проводно, така и с невросензорно намаление.

ℹНарушенията на слуха могат да са генетични (наследствени) или да са възникнали вследствие на други външни фактори, като например инфекции, приложение на някои медикаменти, недоносеност на детето. Генетично глухотата може да се унаследи като рецесивен (скрит) белег – чуващи родители и дете с увреден слух или като доминантен (изявен) белег – родители с увреден слух и дете с увреден слух.

Наследствената глухота най-често е от сензорен тип. Независимо от причината, намалението на слуха е добре да се регистрира възможно най-рано за да се вземе правилно решение за слухова рехабилитация, което е важно за нормалното развитие на речта.

Видове увреждания на слуха

Степени на загуба на слуха: Тежко чуване с праг на чуваемост 30-60 dB (децибела) в говорните честоти. Практическа глухота с праг на чуваемост 60- 90 dB в говорните честоти. Глухота с праг на чуваемост над 90 dB в говорните честоти.

При нормален слух детето до 1 месец се стряска и примигва при внезапен шум, напр. при затръшване на врата, на 1 месец реагира на внезапни продължителни звуци (притихва и се ослушва), напр. при включена прахосмукачка, на 4 месеца притихва и се усмихва на гласа Ви и без да Ви вижда.

Може да обърне очи или глава към Вас, ако сте зад него или говорите отстрани, на 7 месеца се обръща веднага по посока на гласа Ви или при много тихи гласове, идващи отстрани, на 9 месеца слуша внимателно познати звуци от ежедневието и търси с очи източника на много тихи звуци, на 12 месеца познава името си и отделни думи. Реагира на „не“ или „довиждане“ дори и да не са придружени с жест. При съмнения относно слуха на детето е необходимо консултиране с лекар-аудиолог.

Изследвания на слуха

В родилното отделение на всички новородени се извършва слухов скрининг (Отоакустични емисии). Тестът показва дали функционират външните слухови клетки във вътрешното ухо. Тестът е неболезнен за Вашето дете. Резултатът от теста е – преминал / непреминал. Ако детето не преминава теста е добре последният да се повтори в следващите 3-4 месеца.Ако отново не го преминава, тогава се насочва за допълнителна диагностика.

В спящо състояние се провежда ABR –тест, познат още като BERA или слухови стволови евокирани потенциали (ССЕП). При нормален слух звуковият сигнал се предава по слуховия нерв към мозъка, където става обработката и възприемането на слуховия сигнал. Тестът може да установи евентуално слухово нарушение и степента му.

Тонална аудиометрия – изследване, което се извършва рутинно при възрастни. Възможно е провеждането му при деца над 3-годишна възраст. Изследването се извършва в тиха среда в шумоизолирана стая, като чрез слушалки се извършва стимулация със звуци с определена честота и сила на звука за определяне на степента на намаление на слуха.

Лечение

С определянето на вида намаление на слуха, се преценя какъв е най-подходящият начин за лечение – консервативно – с медикаменти при инфекции на средното ухо или със слухов апарат или оперативно – коригиране на вродени малформации или поставяне на кохлеарен или друг вид имплант.

Успоредно с работата на УНГ – специалистът е важно ангажирането и на речеви рехабилитатори, логопеди и самите родители в този процес.

Автор: Д-р Анастасия Коркова - УНГ специалист

Д-р Анастасия КорковаД-р Анастасия Коркова е специалист по УНГ болести. Осъществява диагностично-консултативни прегледи и лечение на заболявания на ушите, носа и гърлото. Професионалните ѝ интереси са в областта на отохирургията, ендоскопската хирургия на синусите, оперативното лечение при хъркане и сънна апнея, детската оториноларингология, микроларингохирургията.

В Болница Европа и МЦ Еврохелт е обособен специализиран център за изследване на слуха, който е неизменна част от отделението по Уши, Нос, Гърло.

Целта на центъра е да подпомага с прецизна диагностика в доболнични условия цялостния лечебен процес. Тук се провеждат диагностични и терапевтични процедури касаещи заболявания на средното и вътрешно ухо при деца и възрастни.
🏥 Центърът за изследване на слуха разполага с всички помещения и апаратура, които се изискват от медицинските стандарти и добрата практика – тимапнометър, аудиометър и аудиометрична кабина, ендоскопска апаратура за оглед, ушен микроскоп и тн.
☎️Телефон за контакт: 088 994 776
📍 град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2

 

 


kozha-esen-bolnicaevropa-1200x1161.jpg

Как да се погрижим за кожата си през есента, когато хладното време и вятърът я правят по-чувстивелна и суха ?🍁 🍂

🌸 Правете редовни пилинг процедури – домашни или професионални;
🌸 Почиствайте кожата си след дългия ден навън и я подхранвайте с кремове, подходящи специално за нея;
🌸 Подхранвайте я чрез професионални процедури като мезотерапията, при която се инжектира коктейл от полезни витамини, минерали и аминокиселини;
🌸 Хидратирайте организма си чрез достатъчен прием на вода, въпреки че температурите не са високи и това може да ни подведе в ежедневната ни нужда от прием на вода.
Имате въпрос? Потърсете ни за запазване на час за консултация при дерматолог специалист.
☎️ Телефон за контакт: 088 994 776
📍град София, бул. “Пенчо Славейков“ №2

hyrkane-prichini_bolnicaevropa.jpg

Какви са причините за хъркането?

По време на сън мускулите на мекото небце, езика и гърлото се отпускат и причиняват стесняване и блокиране на въздушния поток. Докато дишате, мекото небце и мъжеца вибрират в задната част на гърлото Ви и предизвикват така характерния звук при хъркането.

Сливиците, както и „третата сливица“ също вибрират и допълнително спомагат за стесняването на въздушния поток.

Вие не хъркате, когато сте будни, защото мускулите на гърлото поддържат тъканите в задната част на устната кухина в нормален тонус. Само по време на сън тези тъкани се отпускат и колабират и причиняват хъркане.

prichini hyrkane bolnicaevropa

Какво представлява хъркането?

Хъркането се появява, когато въздушния поток от устата и носа насочен към белите дробове, предизвиква вибрации в тъканите на гърлото по време на сън. Тези вибрации произвеждат силен, стържещ и неприятен звук, който може да бъде причина за разстройство на съня на вас, но най-вече на вашия партньор. Вие може да не знаете, че хъркате, но партньорът ви се събужда от „пронизителния“ шум.

Най-чести причини са заболявания на носа (носни полипи, изкривена носна преграда, хипертрофирали носни конхи, алергични заболявания на носоглътката), уголемените сливици, трета сливица, езична сливица и физиологични аномалии на мекото и твърдо небце. Допълнителни фактори, подпомагащи хъркането са: наднорменото тегло, злоупотреба с алкохол и цигари, антидепресанти и заболявания на централната нервна система.

Какви са усложненията при хъркането?

Продължителното хъркане, без ненавременно изясняване на причината и започване на подходящо лечение, води до повишаване в най-голяма степен на рискове от развитието на сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане), чести остри и хронични заболявания на дихателната система, сънна апнея, неработоспособност и сънливост през деня, опасност при шофиране, както и сериозни разтройства при съжителството ни с избрания от нас партньор.

Какви са изследванията за диагностика на хъркането?

За диагностициране на състоянието, УНГ специалист ще направи преглед на симптомите. Той също така ще извърши физически преглед. Може да е необходимо изображения като рентген, компютърна томография или магнитен резонанс за проверка на структурата на дихателните Ви пътища.

В зависимост от тежестта на хъркането и другите симптоми лекарят ви може да поиска да направите изследване на съня. По време на изследването на съня се отчитат вашите мозъчни вълни, нивото на кислорода в кръва, сърдечната честота, етапите на съня етапи и движението на очите и краката по време на сън.

Какво да предприемем?

Потърсете незабавно компетентен УНГ специалист, занимаващ се с проблемите на хъркането и сънната апнея. Само така ще получите навреме точната диагноза и подходящото за вас лечение.
Запомнете!

☎️ За повече информация и записване на час за консултация можете да се обадите на тел. 0888994776


bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени