Дакриоцисториностомия при запушен слъзен канал

dakriotsistorinostomiya.jpg

Дакриоцисториностомията (DCR) е оперативна интервенция, извършвана при запушване на слъзния канал, целяща създаване на комуникация между слъзната торбичка и носната кухина.

Дакриоцисториностомия е оперативна интервенция, която се извършва при сълзотечение (епифора), най-честата причина за което е обструкцията на слъзните пътища. Целта на операцията е да се осигури дренирането на сълзите директно от слъзната торбичка към носната кухина.

В миналото оперативната намеса е била с външен достъп. Това е утвърден метод с добри лечебни резултати, който обаче оставя известен естетичен дефект, тъй като се прави кожен разрез между вътрешния очен ъгъл и носа.

ДакриоцисториностомияВ днешно време се предпочитат по-малко инвазивните оперативни намеси – чрез ендоскопски достъп. При този метод достъпът е през носната кухина и не се нарушава целостта на кожата. Създава се отвор между слъзната торбичка и носната кухина, през който да се дренира слъзният секрет.

Най-новият и иновативен метод е извършването на лазер асистирана дакриоцисториностомия. Операцията бе извършена за първи път в Болница Европа на пациент с продължително едностранно сълзотечение. Под ендоскопски зрителен контрол през носната кухина, влакно на диоден лазер се въведе през слъзното каналче и се създаде отвор между слъзната торбичка и носната кухина в областта над долна носна конха. Този метод е сред най-новите и модерни в световен мащаб.

Техниката му е по-щадяща за пациента и осигурява по-бързото му възстановяване, има по-кратка продължителност в сравнение с операция с външен достъп и има по-добри естетични резултати. Операцията може да бъде извършена както с обща, така и само с местна анестезия и не изисква тампониране на носните ходове, създаващо дискомфорт постоперативно.
Извършената в Болница Европа операция е с отличен резултат, липса на сълзотечение и абсолютно възстановен слъзен дренаж постоперативно.

 

Какво представлява сълзотечението (епифора)Какво представлява сълзотечението (епифора)?

Сълзотечението (епифора) представлява спонтанно преливане на сълзи през мигления ръб.

Слъзният апарат включва слъзната жлеза с добавъчните жлези и слъзоотводящите пътища – слъзни точки, слъзни каналчета, слъзна торбичка и слъзно-носен канал.
За едно денонощие нормално се секретира 1 -2 cm3 слъзна течност. Тя овлажнява роговицата, участва в нейното изхранване и има защитна функция, като отмива попадналите отвън прахови частици. Излишните сълзи се отвеждат към носоглътката чрез слъзоотводящите пътища.

Сълзотечение (епифора) възниква поради две основни причини: слъзна хиперсекреция (повишено образуване на слъзна течност) и слъзна хипоекскреция (нарушено оттичане на сълзите).

 

Какви са причините за сълзене на окото?

Какво представлява сълзотечението (епифора)Слъзна хиперсекреция:

 • възпалителни заболявания на роговицата и конюнктивата – конюнктивити, кератити;
 • възпалителни заболявания на клепачните ръбове – блефарит, външен ечемик;
 • трихиаза – миглите са обърнати навътре към конюнктивата и роговицата вследствие възпалителни заболявания и травми в областта на мигления ръб;
 • ентропиум;
 • чуждо тяло в окото;
 • емоционална възбуда;
 • носене на контактни лещи;
 • употреба на козметични средства;
 • химично дразнене, например от дим, лук.

Слъзна хипоекскреция поради нарушена проходимост на слъзните пътища:

 • запушване на слъзните точки – може да бъде свързано с възрастта или при хроничен блефарит, трахома, лъчетерапия.
 • отдалечаване на слъзните точици от слъзното езерце при ектропиум.
 • запушване на слъзните каналчета от чужди тела (мигли), възпалителни процеси (каналикулит, дакриоцистит), изгаряния, травми, лъчетерапия.
 • вродени аномалии – стеноза или агенезия на слъзните точки, стеноза или агенезия на слъзните каналчета.
 • вродена непроходимост на слъзно-носния канал – дакриоцистит на новороденото.
 • придобита стеноза на слъзно-носния канал – наблюдава се в началото или края на канала. Най-често причината е оток на лигавицата поради възпалителни процеси в носната лигавица, околоносните кухини или конюнктивата. Може да възникне също при възрастни хора, при травми, лъчелечение, външна компресия поради съседна пролиферация.
 • недостатъчност на слъзната помпа, например при парализа на лицевия нерв.

Дакриоцисториностомия

bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени