ear-pain-close-up-1.jpg

 

Външният отит представлява възпаление на външния слухов проход. Заболяването засяга всички възрастови групи и е чест проблем през летния сезон.
Оплаквания като болка в едното или двете уши, заглъхване и леко намаление на слуха могат да нарушат лятната почивка. Появата на сърбеж и изтичане на секрет от ухото е показателно за наличие на бактериална или гъбична инфекция.

Най-често оплакванията започват след навлизане на вода в ухото след посещение на водни басейни. Развива се така наречения бански отит или познат още като swimmer’s ear.
За превенция на бански отит могат да се използват плувни шапки или тапи за уши. Добре е ушите след намокряне да се подсушават външно с мека кърпа. Почистването на канала с клечки за уши не е желателно.

 

При хората, които обичат старателно да чистят ушните канали с клечки се получават микротравми по кожата, покриваща външния слухов проход, които се явяват входна врата за инфекция.
Прекомерното чистене на ушна кал от една страна лишава ушния канал от протективните й свойства, а от друга страна като ответна реакция предизвиква образуването на още повече ушна кал.

Външният отит е често срещано заболяване при хора със системни заболявания като захарен диабет. При тях вследствие на потиснатия имунитет се развиват гъбични инфекции, които са упорити и изискват продължително лечение.

При поява на симптоми като болка, заглъхване и сърбеж в ушите е добре да се извърши консултация със специалист УНГ.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със *


bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени