Дакриоцисториностомия

dakriotsistorinostomiya.jpg

Дакриоцисториностомия е оперативна интервенция, която се извършва при сълзотечение(епифора), най-честата причина за което е обструкцията на слъзните пътища. Целта на операцията е да се осигури дренирането на сълзите директно от слъзната торбичка към носната кухина.
В миналото оперативната намеса е била с външен достъп. Това е утвърден метод с добри лечебни резултати, който обаче оставя известен естетичен дефект, тъй като се прави кожен разрез между вътрешния очен ъгъл и носа.
В днешно време се предпочитат по-малко инвазивните оперативни намеси – чрез ендоскопски достъп. При този метод достъпът е през носната кухина и не се нарушава целостта на кожата. Създава се отвор между слъзната торбичка и носната кухина, през който да се дренира слъзният секрет.

Най-новият и иновативен метод е извършването на лазер асистирана дакриоцисториностомия. Операцията бе извършена за първи път в Болница Европа на пациент с продължително едностранно сълзотечение. Под ендоскопски зрителен контрол през носната кухина, влакно на диоден лазер се въведе през слъзното каналче и се създаде отвор между слъзната торбичка и носната кухина в областта над долна носна конха. Този метод е сред най-новите и модерни в световен мащаб.Техниката му е по-щадяща за пациента и осигурява по-бързото му възстановяване, има по-кратка продължителност в сравнение с операция с външен достъп и има по-добри естетични резултати. Операцията може да бъде извършена както с обща, така и само с местна анестезия и не изисква тампониране на носните ходове, създаващо дискомфорт постоперативно.
Извършената в Болница Европа операция е с отличен резултат, липса на сълзотечение и абсолютно възстановен слъзен дренаж постоперативно.


Дакриоцисториностомия


Дакриоцисториностомия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със *


bolnicaevropa.bg © 2023 Болница Европа. Всички права запазени