Болница “Европа“

НОВИНИ


Възпалението на небните сливици се нарича тонзилит. Може да възникне във всяка възраст, но е най-често срещано в предучилищна възраст. Симптомите включват болки в гърлото, оточни сливици, лош дъх, висока температура. В някои случаи сливиците са толкова големи, че се допират една до друга в срединната линия- т.нар. „целуващи се сливици”. В тези случаи се наблюдава намален апетит, затруднено преглъщане, хъркане нощем.
Възпалението на сливиците се предизвиква от редица вируси и бактерии. Стрептококите предизвикват възпаление, което при липса на лечение може да доведе до сериозни усложнения върху сърцето, ставите и бъбреците.


Отстраняването на сливиците (тонзилектомия) е противоречива тема и зависи от конкретния клиничен случай. Чести тонзилити, неповлияващи се от медикаментозно лечение или предизвикващи усложнения, насочват към избор на оперативно лечение.
В миналото тонзилектомията е била честа и доста травмираща операция. От една страна заради оперативната техника, от друга – поради извършването й под местна анестезия.


В днешно време операцията се прави под обща анестезия, а благодарение на развитието на технологиите, протича по-атравматично. С помощта на радиочестотна аблация(коблатор) оперативната интервенция е по-кратка и води до минимално кървене по време на операцията и след нея. Постоперативно възстановяването е по-бързо, пациентите се оплакват от по-малко болка и по-бързо се връщат към нормалната си диета и ежедневни дейности.

 

 Външният отит представлява възпаление на външния слухов проход. Заболяването засяга всички възрастови групи и е чест проблем през летния сезон.
Оплаквания като болка в едното или двете уши, заглъхване и леко намаление на слуха могат да нарушат лятната почивка. Появата на сърбеж и изтичане на секрет от ухото е показателно за наличие на бактериална или гъбична инфекция.

Най-често оплакванията започват след навлизане на вода в ухото след посещение на водни басейни. Развива се така наречения бански отит или познат още като swimmer’s ear.
За превенция на бански отит могат да се използват плувни шапки или тапи за уши. Добре е ушите след намокряне да се подсушават външно с мека кърпа. Почистването на канала с клечки за уши не е желателно.

При хората, които обичат старателно да чистят ушните канали с клечки се получават микротравми по кожата, покриваща външния слухов проход, които се явяват входна врата за инфекция.
Прекомерното чистене на ушна кал от една страна лишава ушния канал от протективните й свойства, а от друга страна като ответна реакция предизвиква образуването на още повече ушна кал.

Външният отит е често срещано заболяване при хора със системни заболявания като захарен диабет. При тях вследствие на потиснатия имунитет се развиват гъбични инфекции, които са упорити и изискват продължително лечение.

При поява на симптоми като болка, заглъхване и сърбеж в ушите е добре да се извърши консултация със специалист УНГ.
 

Дермалните филъри или попълващи вещества са продукти, които се инжектират в кожата и подкожните тъкани за намаляване на видимите линии и бръчки и възстановяване на загубени обеми на лицето. Известни са както под името „филъри“, така и като „временни попълващи средства“ или „дермални импланти“. Прилагат се и в областта на лицето, и в зоните на деколте, шия, ръце и по-рядко в други кожни области. Най-често третираните кожни зони са: устни, назо-лабиални гънки, гънки около устата, бръчки по челото и между веждите. През последните години дермалните импланти се прилагат и за скулптуриране на лицето чрез възстановяване на загубени лицеви обеми, т.е за оформяне на скули, брадичка и лицев овал.

Съществуват два вида вещества с временен попълващ ефект върху кожата:

 1. Хиалуронова киселина – има способността да придава значителен обем при инжектиране в кожата и попълва видимите линии и бръчки.
 2. Колагенови стимулатори (колаген-стимулиращи вещества) – при инжектирането им в кожата се активира процес на активация на образуването на нов колаген. В резултат на прилагането им се получава нова, свежа и по-устойчива съединителна тъкан в подкожните слоеве, уплътняват се тъканите и се постига по-стегната, плътна и здрава кожа.

Най-често инжектираното с естетична цел вещество е хиалуроновата киселина. Тя има възможността от една страна да попълва липсващите обеми на кожата, а от друга да попълва липсващата хидратация на кожата.

Какво представлява процедурата?


В деня на процедурата в клиниката се извършва обезболяване на кожната зона, която ще бъде третирана. След първоначално почистване на кожата с мек почистващ продукт върху нея се нанася обезболяващ крем. Върху крема се поставя прозрачно фолио, при което се образува т.нар. „оклузивна превръзка”. Това дава възможност за по-бързото настъпване и по-голямата продължителност на обезболяващия ефект на крема и намаляването на болезнеността на процедурата.

След постигане на обезболяването се поставя филъра. Това може да стане или с остра игла чрез поредица от отделни инжектирания или като се използва канюла (по-дълга игла с тъп връх) която намалява травмирането на тъканите.Избора на средството за инжектиране зависи както от зоната на инжектиране и дълбочината на която трябва да се приложи продукта, така и от опита на инжектиращия лекар.

Какви са предимствата на процедурата?

 • Бързо приложение – отнема до 30 минути след постигане на ефекта на обезболяване
 • Незабавно настъпване на очаквания резултат – в момента, в който станете от стола на дерматолога, вече ще бъдете с променено според Вашите очаквания лице – с уголемени устни или попълнени бръчки и гънки
 • Изключително кратък възстановителен период – зачервяването, което остава след инжектирането на хиалуроновата киселина е съвсем краткотрайно и отминава за период до 2 часа дори и при хора с чувствителна кожа. Това означава, че можете да направите процедурата дори по време на обедната си почивка, след което да се върнете и продължите работния си ден
 • Продължителност на постигнатия ефект – продължителността на ефекта след инжектиране на филъра зависи от вида, качеството и количеството на използвания продукт, както и от мимическата активност на лицевите мускули. Тя варира от 4-6 месеца до повече от година.
 • Естествена и безопасна процедура с малък риск от нежелани реакции

Кога е подходящо да се приложат дермалните филъри?


Поставянето на временни дермални попълващи средства е подходящо за всички, които искат да придадат форма и обем на устните си, да попълнят хлътвания в областта на лицето – в зоната на назо-лабиалните гънки или гънките под устните ъгли към брадичката, както и в областта под очите, да уголемят скулите и ли да попълнят бузите си. Хиалуроновите филъри са и едно от средствата, подходящи за цялостно скулптуриране на кожата на лицето – за уголемяване на скулите и попълване на хлътнали бузи, слепоочни области и брадичка.

Съществуват ли противопоказания за поставяне на дермален филър?


Едно от абсолютните противопоказания за осъществяване на процедурата е известна повишена чувствителност към хилуроновата киселина. Сред относителните противопоказания за поставяне на филър е локалната инфекция – бактериална или вирусна. В случай, че имате нараняване на кожната повърхност е добре да се проведе лечение и пълно възстановяване на кожата преди пристъпване към процедурата. Наличието на херпес на лицето или в близост до него също е временно противопоказание за осъществяване на процедурата. В случай, че имате активен херпес е добре да отложите процедурата до пълното зазряване на разранения участък.

Съществуват ли различни видове филъри?


Временните дермални импланти, базирани на приложението на хиалуронова киселина, могат да имат различна плътност и съответно на това се прилагат в различни лицеви области за коригиране на различни дефекти.

Най-фините дермални импланти се използват за коригиране на фините линии и бръчки в областта на очите, шията и челото. Те се поставят съвсем повърхностно и постигнатият ефект има по-малка продължителност.

При коригиране на назо-лабиални гънки и гънки в областта на брадичката, както и при подобряване контура на устните се използват средни по плътност дермални импланти. Обичайно за тези областти се прилага по-еластични продукти, поради по-активното движение в тези зони.

Най-плътните дермални филъри се използват за попълване на много дълбоки назо-лабиални гънки, като могат да се приложат и в областта на скулите и брадичката за придаване на обем.

При някои филъри към хиалуроновата киселина е добавен и обезболяващ агент – най-често лидокаин, което намалява болката и дискомфорта от инжектирането на продукта в кожата. В случай на алергия към обезболяващия агент този продукт не може да бъде инжектиран поради риск от настъпване на остър алергичен шок.

Какви са възможните рискове на процедурата?


Най-честите усложнения от инжектиране на филъри са локалното посиняване. То се случва по-често при по-добре кръвоснабдени области като тази около устата, но може да се наблюдава навсякъде, когато кожата подлежи на убождане. Рядко кръвонасяданията са съпроводени и с подуване на околната тъкан.
При неспазване на хигиенните изисквания е възможно да настъпи бактериално замърсяване на дълбоките слоеве на кожата и да се развие възпаление, проявено със зачервяване и подуване. Друго възможно усложнение на процедурата е формирането на гранулом на мястото на убождането.

Възможно е при инжектиране на филър директно в кръвоносен съд да настъпи неговото запушване. Това се приема за най-сериозното усложнение от прилагането на временни попърващи средства, настъпва рядко, но въпреки това е добре човек да е запознат с него и риска да бъде обсъден с лекаря преди процедурата.

Необходима ли е предварителна подготовка за процедурата?


Инжектирането на временни дермални попълващи средства не изисква специална подготовка. В случай, че кожата има тенденция за лесно образуване на синини при удар или убождане може да бъде подготвена за процедурата чрез нанасяне на крем, съдържащ витамин К или друг, намаляващ склонността към посиняване ефект. За целта е добре да се консултирате с лекар предварително.

Необходими ли са специфични грижи за кожата след процедурата?


Инжектирането на временни дермални филъри в кожата изисква определени грижи за третирания участък. В деня на манипулацията ще получите указания от лекаря как да се грижите за кожата си по време на възстановителния период. Ще разберете дали трябва да правите масаж на третираните области. През първите дни след процедурата трябва да продължите да нанасяте крем за намаляване на риска от поява на синини.

Добре е да се въздържате от процедури с топлинен ефект за 14 дни след поставянето на филър в кожата.

Инжектирането на хиалуронови дермални импланти може да се комбинира с поставяне на ботулинов токсин /ботокс/ и различни типове лазерни процедури за постигане на оптимален естетичен резултат, но точната последователност на процедурите трябва да бъде определена от лекуващия Ви лекар.Изтичането на черепно-мозъчна течност през носната кухина се нарича риноликворея.
Състоянието може да възникне след травма на главата или хирургична интервенция – неврохирургична операция или ендоскопска операция на синусите. При дефект в костите на черепа и мозъчните обвивки, тяхната цялост се нарушава и ликворът изтича в носната кухина. Възможно е да възникне и спонтанно, без ясна причина. В последния случай най-често се касае за повишено вътречерепно налягане, което също често е с неясна причина.
Риноликвореята възниква по-често при жени. Други рискови фактори са наднормено тегло и обструктивна сънна апнея.
Пациентите съобщават за изтичане на „вода”, по-често само от едната ноздра. Имат главоболие , понякога нарушения в зрението и обонянието. При често рецидивиращи менингити е задължително да се провери за риноликворея, като входна врата за инфекция на мозъчните обвивки.
В по-голямата част от случаите лечението е хирургично. Операцията се извършва ендоскопски през носната кухина. Важно е затварянето на дефекта с цел превенция развитието на менингит и други вътречерепни усложнения. 

Плазмотерапията е относително нова естетична процедура, която използва потенциалните възможности на тъканите ни за възстановяване на вече настъпили възрастови промени в кожата.

Тя е част от процедурите в спектъра на т.нар физиорегулативна медицина, която основава своите методи на използването на собствените резерви на организма за възстановяване на увредени тъкани.
Методът се използва от години в медицината за възстановяване на сухожилия, подобряване на функционалната активност на ставите, за по-бързо заздравяване на рани. През последните години плазмотерапията намери широко приложение и в естетичната медицина – за корекция на видимите белези на стареене на кожата и за сгъстяване на косата.

Плазмотерапията, известна още като „вампирски“ лифтинг или плазмолифт е относително нова естетична процедура, които използва потенциалните възможности на тъканите ни за възстановяване на вече настъпили възрастови промени в кожата. е естетична процедура, чрез която е възможно да се подобри тонуса и тургора на кожата, да бъдат намалени видимите линии и бръчки и да сe постигне стягане на кожата.

При плазмотерапията в проблемните зони от кожата – лице, шия, деколте или ръце се инжектира обогатена на растежни фактори плазма. Това води до стимулиране образуването на нови структурни клетки на кожата, като така тя става по-плътна и стегната.

Същност и ефект на процедурата
При плазмолифта в повърхностните слоеве на кожата се инжектира плазма – продукт, който се получава от собствената ни кръв. За осъществяване на процедурата се взима малко количество венозна кръв от пациента и се центрофугира, за да се отделят кръвните клетки. Полученият продукт е плазма, която е богата на тромбоцити, известна като PRP – platelets reach plasma – богата на тромбоцити плазма.

Инжектирането на PRP плазма в повърхностните слоеве на кожата води до освобождаване от тромбоцитите на вещества с активен биологичен ефект, наречени „растежни фактори“ (EGF, PDGF, TBG, IGF, KGF, VEGF).

Тези вещества активират клетките на кожата, които образуван колаген и еластин. В резултат се засилва образуването на нови колагенни и еластични влакна и хиалуронова киселина. Така се коригират видимите белези на стареене на кожата – отпускане, намален тургор и бръчки, а кожата става по-плътна, еластична и стегната.

Благодарение на процедурата се активира и процес на образуване на нови кръвоносни съдове в кожата, което подобрява кожната микроциркулация. Ефекта е изравняване на тена, видимо освежаване на кожата, намаляване подпухването около очите и тъмните петна.

Плазмолифт се прилага за:
• Корекция на видими линии и фини бръчки около очи, уста, шия, деколте и ръце
• Стягане на кожата на лицето – намаляване на отпускането, подобряване на тонуса и текстурата
• Намаляване на тъмни кръгове и торбички около очите
• Лечениена някои форми на косопад

В кои случаи е подходящ плазмолифт?
Плазмолифтът е подходящ за хора от всички възрастови групи, при които се установяват белези на “стареене” на кожата.

Ефектът на процедурата върху кожата зависи от възрастта и начина на живот на пациента. При по-млада кожа се постига цялостно освежаване и тонизиране, както и намаляване на фините линии и бръчки около очите. При настъпило по-значително стареене, в резултат на процедурата, намаляват видимите бръчки по цялата третирана, кожна повърхност, кожата става видимо по-стегната и ревитализирана.

Процедурата е подходяща при хора, които страдат от алергии и не могат или не искат да прилагат върху кожата си вещества получени по синтетичен път.

Плазмолифтът е отличен избор за хора, които търсят естествени начини за подмладяване.

Резултати
За постигане на оптимални резултати е необходимо да се направят три поредни терапии през интервал 4-6 седмици.

Първите резултати се наблюдават до 3-4 седмици след първата процедура, а промените на кожата стават все по-видими през следващите месеци.

Настъпващите промени са: видимо по-стегната кожа, по-сияйна и свежа, като най-значими са промените в зоната около очите, тъмните кръгове намаляват.

За поддържане на ефекта е желателно осъществяването на поддържащи процедури през 6 месеца.

Предимства на плазмотерапията
• Автоложна – инжектирания продукт е извлечен от собствения организъм
• Без риск от алергия
• Без риск от отхвърляне
• Без известни странични ефекти във времето
• Дълготраен ефект

Противопоказания:
• Кръвни заболявания – тромбоцитопения, анемия, хипофибриногенемия
• Лечение с антикоагуланти – лекарства за намаляване на съсирването на кръвта
• Инфекциозни заболявания
• Лечение с кортикостероиди
• Злокачествени заболявания

  

С годините лицето постепенно губи стегнатостта на контура си – като резултат от намаляване на обема в средната част и прогресивно засилващо се отпускане в долната част.

Един от съвременните методи за коригиране на този проблем е поставянето на хирургични конци, които повдигат и задържат тъканите в средната част на лицето.

Лифтингът с хирургични конци е иновативен, безопасен и неоперативен метод за стягане на лицевия контур. Процедурата е подходяща за лица от различни възрасти, които установяват отпуснатост в различни части на лицето си. Най-често това се случва след 38-40 години. Конците са био-съвместими (безопасни за човешкото тяло) и био-резорбируеми (разграждат се напълно в човешкия организъм) за период до 2 години след поставянето им. Използването на тези конци може да постигне повдигане на отпуснатите части на лицето, да подобри стегнатостта на тъканите и да коригира линията на лицевия контур. Биоразграждането на конците настъпва за период от 6 до 9 месеца. През това време тялото е изработило мрежа от колаген и еластични влакна около поставените конци, затова ефектът продължава да се наблюдава между 12 и 18 месеца.

Как протича процедурата?
В началото на процедурата кожата се обезболява чрез инжектиране на анестезиращ разтвор в точките на убождане. Това намалява неприятното усещане по време на процедурата и я прави практически безболезнена.

Следва прецизно почистване на частта от лицето, в която ще бъдат поставяни конците. Същите се поставят след пробождане с водещите игли, които определят както мястото на влизане и излизане на конеца, така и дълбочината, на която ще бъде имплантиран. След правилното позициониране на конеца следва механичното лифтиране на тъканите спрямо конеца. Процедурата завършва с почистване на кожата.

Продължителността на процедурата е 30-45 минути. Резултатите са видими веднага след поставянето на конците (на 10-тата минута се вижда около 20-30% от крайния резултат) и се подобряват значително през следващите 2-3 седмици, като максималният ефект се вижда след 2-3 месеца.

Възможни нежелани реакции
Най-често наблюдаваните странични реакции след поставяне на хирургичните конци са посиняването веднага след процедурата. Възможно е хематом да се появи 2-3 дни след поставяне на конците. Обичайно резорбирането на синината става за период от 3-10 дни в зависимост от големината на травмирания съд и големината на засегнатата зона. При по-голям хематом е възможно да има и лекостепенно подуване на зоната. Възможно е прилагането на различни локални средства за намаляване на посиняването, в случай, че настъпи такова.

Друг често наблюдаван страничен ефект от поставянето на лифтинг конци е набирането на преди това отпуснатата кожа около самия конец. То се вижда веднага след процедурата и се отпуска за 2-3 дни, след което кожата възстановява напълно нормалната си еластичност и структура.

Препоръки след процедурата
Непосредствено след процедурата е добре да се намали двигателната активност на лицето. Препоръчва се да се намалят гримасите на лицето, които изразяват силни емоции – бурен смях, плач и т.н. Не е препоръчително да се отхапват големи хапки храна, особено твърди храни като ябълки, круши и др., което би водило до разтягане на лицевата мускулатура.

Желателно е въздържането от фитнес и др. спортни занимания за период от 3-5 дни до пълното възстановяване на травмата на тъканта и фиксирането на конците в нея.

Лифтингът с конци е неоперативна процедура. Тя не е заместител на хирургическия лифтинг и се прилага при лица с начално до умерено отпускане на кожата. Препоръчва се при хора, които не желаят оперативни интервенции, но не харесват лицевия си контур и целят постигането на умерено повдигане на лицето.Изкривената носна преграда е често срещан проблем, водещ до затруднено носно дишане. Девиацията на преградата може да бъде вродено състояние или да се получи в следствие на травма. Изкривяването на носната преграда на една страна води до стесняване на едната носна половина и усещане за затруднено дишане от същата страна. Като компенсаторен механизъм в другата носна половина долната носна раковина увеличава своите размери, което затруднява дишането и в другата носна половина. Изкривената носна преграда често води до хъркане нощем и до синдром на обструктивна сънна апнея. Последният се характеризира с периодично намаляване и спиране на въздушния поток през носа и устата по време на сън, което води до прекъсване на съня. Тези периодични събуждания водят до усещането за дневна сънливост и трудна концентрация. При силно изразено изкривяване може да се наблюдава и нарушение или загуба на обонянието. Медикаменти под формата на капки и спрейове за нос водят до временно подобрение на състоянието, а спирането на приложението им възобновява оплакванията.
Лечението на този проблем е оперативно. Хирургичната интервенция се нарича септопластика.
След малък разрез в предната част на носната преграда се коригира нейното положение в срединната линия.
При наличие на деформация и на външния нос операциите могат да се комбинират в риносептопластика. При тази хирургична интервенция се извършва коригиране както на девиирания септум, така и на външните деформитети на носа.
И при двете оперативни интервенции се правят само вътрешни разрези, възстановяването е бързо, а резултатите са отлични.Тестът на слуха, наричан още аудиометрия, не е стандартен консултативен преглед. Toй се извършва с апаратура на световния лидер в аудиологичното оборудване: OTOMETRIX.

Подобно изследване на слуха има за цел да оцени с точност вашата способност да чувате различни звуци и техния интензитет и височина. По време на теста пациентите са със слушалки и биват инструктирани от специалист, който нанася честотите, които се чуват на графиката т.нар. аудиограма, която получавате на място. Изследването продължава между половин и един час и не предизвиква болка или дискомфорт.

Към честите причини за нарушения на слуха се отнасят:

 • Наследствено предадени проблеми (отосклероза)
 • Генетична предразположеност
 • Инфекция на средното ухо
 • Заболявания на вътрешното ухо
 • Възпаление на средното ухо
 • Наранявания на ухото
 • Перфорирано тъпанче
 • Чуждо тяло
 • Ежедневен силен шум
 • Предозиране с медикаменти
 • Блокаж
 • Болести на нервната система
 • Възраст

dakriotsistorinostomiya.jpg

3 юли 2018 AdminНовини0

Дакриоцисториностомия е оперативна интервенция, която се извършва при сълзотечение(епифора), най-честата причина за което е обструкцията на слъзните пътища.